Taket är toppen för våra infravärmepaneler

Infravärmepaneler monteras med fördel i undertaket. Därifrån sprids värmen bäst.

Värme från ett element värmer luften och stiger sedan mot taket. Sedan kyls den och sjunker mot golvet. Värme från en infravärmepanel lagras däremot i rummets alla ytor; golv, väggar, tak och även människor.


Det mest optimala stället att placera infravärmepaneler i ett hem är att sätta dem i undertaket. Det fungerar alldeles utmärkt att sätta panelerna på väggen också. Men om önskan är att värmekällan ska synas så lite som möjligt är taket bäst.

Bäst spridning med infravärme i taket

– I taket finns också oftast mest utrymme. Man behöver inte ta hänsyn till möbleringen. Generellt får man bättre spridning av värmen när infravärmepanelerna placeras i taket. Vinkeln som värmen sprids i är 30 grader åt varje håll från panelen, säger Niklas Eriksson, vd på Infracenter.


I och med att värmen från en infravärmepanel landar i olika föremål – som i sin tur värmer upp utrymmet – blir temperaturen i rummet mycket jämnare än i ett rum uppvärmt med element.


Det kan vara 15 grader på golvet och 30 i taket med elementvärme. Med infravärmepaneler i taket blir det i stort sett samma temperatur överallt. Du får en skön känsla av golvvärme samtidigt som det är behagligt högre upp i rummet.

Ingen brandrisk – välisolerade paneler

Panelerna fästs direkt i innertaket. Luftspalten mellan panelen och undertaket är ungefär två centimeter. Infracenters infravärmepaneler är välisolerade. Den värme som avges från baksidan av panelen är cirka 40 grader. En vanlig gammaldags glödlampa blir mycket varmare.

Men om man kommer för nära den sida av panelen som sprider värme? Jag kanske står på en pall och har huvudet nära infravärmepanelen – kan jag bränna mig då?


– Nej, du bränner dig aldrig på en infravärmepanel från oss. Yttemperaturen på de flesta av våra paneler är runt 80 grader. Man bränner sig inte på 80 grader om man tar på dem snabbt, men vi rekommenderar att inte hålla kvar handen. Jämför till exempel med en terrassvärmare som har en yttemperatur på cirka 500 grader. Där kan det bli varmt om huvudet, säger Niklas Eriksson.

Högst tre meter från golvet

Takhöjd är dock något som måste tas hänsyn till. En vanlig infravärmepanel ska sitta maximalt tre meter från golvet. Effekten avtar om det högre än så till tak. Skulle en taklampa vara i vägen där en infravärmepanel är tänkt att placeras, är den enklaste lösningen är att montera två paneler som ger mindre effekt – en på var sin sida om lampan.

Behöver fria ytor

Infravärmepaneler ska monteras så att de värmer utrymmet de riktas mot. Om en panel sitter på en vägg ska det inte vara bakom en möbel. Då blockeras värmevågorna och effekten avtar. För bästa resultat bör det inte finnas något som blockerar ”sikten” från en panel på kortare avstånd än 70 centimeter.


Sätts infravärmepaneler på väggar är det dessutom viktigt att de inte placeras mitt emot varandra – speciellt om väggarna är närmare varandra än 3,5 meter. Då värmer panelerna varandra.

INFRA PANELER