Infravärmepaneler – fuktens främsta fiende

Laddar... 16 min read
Infravärmepaneler – fuktens främsta fiende

Infravärmepanelen - fuktens främsta fiende

Är det fuktigt i källaren, köket eller i badrummet? Tar det lång tid innan tvätten torkar i tvättstugan? Installera infravärmepaneler! De är fuktens fiende och kan rädda dig för dyra fuktskador längre fram i tiden. 

Har du känt den där oron över att det kanske är alltför fuktigt i ditt hus? Inget konstigt med det. En undersökning av Boverket från 2010 (projektet Betsi) visar att 36 procent av alla byggnader – förskolor och skolor inte medräknade – har problem med fukt- och mögelskador.

Var tredje våtrum är drabbat

Flest fuktskador finns i småhus, och enligt Anticimex är vart tredje våtrum drabbat på något sätt.  En infrapanel lagar naturligtvis inga vattenläckor, men den torkar upp allt vatten på golvet ganska snabbt efter exempelvis en dusch eller ett bad. Och eftersom fukten försvinner kommer också eventuella illaluktande dofter att försvinna. 

Fukten stora fiende

Infravärmepaneler är fuktens fiende nummer ett. Infravågorna från panelerna värmer upp ytor och föremål – inte luften. Det innebär att uppkomst av fukt i väggar och golv förebyggs, då all infra snabbt torkar upp allt material.


– Med IR-paneler bildas ingen kondens. Du kan dessutom ha två–tre grader lägre än normalt utan att temperaturen i väggarna går ner eftersom det är där värmen i första hand lagras, säger Niklas Eriksson, vd på Infracenter.

Hindrar mögeltillväxt 

Att rädda sina hus från framtida fuktproblem behöver inte bli någon dyr affär. Det viktigaste är att se till så att fukten inte får fäste. När uppkomsten av fukt hindras, blockeras eventuell tillväxt av mögel. Om det är en yta som normalt inte uppvärms, är ett förslag att slå på panelerna någon/några timmar i veckan så att ytan torkar upp med jämna mellanrum. Då har man ett väldigt bra skydd mot framtida skador.


Då IR-panelerna installeras är det viktigt att se över ventilationen. Är den god lämnar fukten inte bara väggarna, utan hela utrymmet.


Isoleringen är förstås betydelsefull. Om den är bristfällig, påverkas panelens uppvärmningsyta. 


”Snabb tvättorkning i kombination med förebyggande av fuktproblem. Vad finns det att tveka på?”

Dubbel effekt i tvättstugan

Förmåga att suga ut fukt innebär att installation av infravärmepaneler i just tvättstugor är gynnsamt för tvätten. Den torkar fort genom IR-panelernas genomträngande värme.


Där har vi en vinn-vinn-situation. Snabb tvättorkning i kombination med förebyggande av fuktproblem. Vad finns det att tveka på?

Infravärme badrum


 1. Produkt bild
  Infravärmepanel Standard 450W

  Uppvärmda golv

  Förebygger fukt- och mögelskador

  Torkar upp fukt

  Tillverkad i Tyskland

  Från 2 990,00 kr Regular Price 2 990,00 kr
 2. Product Image
  Infravärmepanel Standard 900W

  Uppvärmda golv

  Förebygger fukt- och mögelskador

  Torkar upp fukt

  Tillverkad i Tyskland

  Från 3 990,00 kr Regular Price 5 490,00 kr
 3. bild
  Infravärmespegel Mirror 800W

  Uppvärmda golv

  Förebygger fukt- och mögelskador

  Tillverkad i Tyskland

  Värmer badrum upp till 10 m2

  Från 4 990,00 kr Regular Price 6 490,00 kr

Populära kategorier

Previous article:
Next article:
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension
Copyright © 2024 Infracenter Sverige AB