Infravärmepaneler – hur man placerar paneler

Laddar... 14 min read
Infravärmepaneler – hur man placerar paneler

Så placeras infravärmepaneler i ett rum

Placering av infravärme i ett rum har många likheter med belysning. Ska läshörna lysas upp ställs lampan nära fåtöljen. Ska ett mindre rum belysas placeras ljuskällan centralt. Samma sak gäller för infravärmepaneler. Vill du öka komforten i läshörnet ska panelen placeras där. Ska du värma ett mindre rum ska panelen sitta centralt i rummet. Är det ett större rum som ska värmas upp behövs flera paneler.

På vägg eller i undertak


Normalt får man en något bättre spridning av värmen när panelerna placeras i undertaket. Då hindrar inte rummets möbler infravågorna på samma sätt som när vågorna sprids i sidled. Men skillnaden mellan tak- och väggplacering är egentligen inte så stor, båda fungerar utmärkt. 

När du monterar paneler i undertaket ska du säkerställa att takhöjden inte är mer än 3 meter. Vid högre takhöjd behöver du ha fler antal paneler eller paneler med högre wattstyrka för att få samma effekt. Alternativt kan panelerna hängas ner i en vajer 3 meter från golvet.

Placera panelen för punktvärme


Om syftet med panelen är att öka komfortvärmen på en avgränsad yta – din arbetsplats, läsfåtöljen eller barnens lekhörna – placeras panelen med riktning mot den ytan, från taket eller på väggen.

Placera panelen/panelerna för att värma hela rummet


Om rummet består av stora fönster eller kalla ytterväggar ska du alltid försöka sätta panelen i taket nära de kallare ytorna. Panelen värmer då lättare upp fönstret och ytterväggen och förhindrar kallras.

Vill du hellre sätta panelen på väggen ska du placera den på en innervägg som är placerad mitt emot en yttervägg. Eftersom ytterväggar alltid är kallare än innerväggar är det optimalt om värmepanelen kan ”se” ytterväggen och rikta infravågorna mot den.

Undvik att montera paneler mitt emot varandra, särskilt om väggarna är närmare varandra än 3,5 meter.

Lämna en luftspalt runt panelerna


Placera aldrig en panel bakom ett hinder såsom möbler eller liknande. Då blockeras värmevågorna och det blir inte lika varmt i rummet. Se till att lämna någon centimeter luftspalt runt om panelen.  

Långsmala rum


I långa utrymmen som korridor eller smala rum på över fem meters längd får du bättre effekt med två små paneler i stället för en stor. Då täcker du upp alla ytor i rummet.

Entré


I en entré kan det vara vettigt att ha en större panel för att snabbt reducera fukt från skor och kläder.

Infravärme inomhus


 1. Product image
  Infravärmepanel Standard 1400W

  Uppvärmda golv

  Förebygger fukt- och mögelskador

  Torkar upp fukt

  Tillverkad i Tyskland

  Från 7 490,00 kr
 2. bild
  Infravärmespegel Mirror 800W

  Uppvärmda golv

  Förebygger fukt- och mögelskador

  Tillverkad i Tyskland

  Värmer badrum upp till 10 m2

  Från 4 990,00 kr Regular Price 6 490,00 kr

Populära kategorier

Previous article:
Next article:
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension
Copyright © 2024 Infracenter Sverige AB