Infravärmen vinner matchen mot elementen

Värme från vanliga element lagras i luft – och försvinner.  Infravärme lagras i alla ytor – och stannar kvar. Det är den stora skillnaden mellan infravärmepaneler och vanliga element.

”Är det så det funkar! Varför har ingen berättat detta för mig? Det är ju helt otroligt bra!” Sådana kommentarer är vanliga för Infracenters vd Niklas Eriksson i samtal med kunder. Kännetecknande är okunskapen om infravärmepaneler.


– Folk i allmänhet känner inte till infravärmepaneler eller hur de fungerar. Och när vi i vårt team förklarar blir de nästan alltid väldigt positivt förvånade. Den vanligaste frågan jag får är nog hur mycket ström en infrapanel drar. Och svaret brukar bli att en rätt dimensionerad panel inte behöver vara på mer än max halva tiden, vilket gör att den blir billigare i drift än de flesta värmepumpar. En exakt siffra är supersvår att svara på, då det finns så många faktorer påverkar. En infrapanel är också i jämförelse ganska billig i inköp, håller typ hur länge som helst samt att installationskostnaden är låg. Detta gör infrapaneler till en mycket bra investering i alla typer av rum, berättar Niklas Eriksson.

Infravärmen utklassar elementen

Låt oss förklara skillnaden mellan värme från IR-paneler och vanliga element. Infravärme versus konvektionsvärme på fackspråk.


När infravärmen – ofta från takpaneler men även från väggmonterade paneler – sprids lagras värmen i väggar, golv och till och med i människor. Infravågor studsar runt i rummet tills de fastnar. Och värmen sitter kvar länge i alla ytor och personer.


Värmen från “vanliga” element värmer luften och stiger snabbt mot taket. Sedan försvinner värmen rakt ut i ventilationen. 

Infra_vs_element_artikel.jpg

Fem fördelaktiga faktorer

Där har du den grundläggande olikheten mellan värmekällorna. Men vi kan fortsätta:

Fuktbekämpning

IR-paneler torkar ut fukt från väggar och golv samtidigt som luftfuktigheten behålls och luften inte blir torr att andas. De egenskaperna har inte konvektionsvärme. Bingo för badrum, källare och andra fuktutsatta utrymmen.

Temperaturjämnhet

IR-panelen ger en jämn temperatur i rummets alla delar, högt som lågt. Elementvärme fördelas ojämnt. Balsam för den temperaturkänsliga.

Inomhusklimat

Värmen från ett element cirkulerar i luften och virvlar upp damm. Luftflödet från en IR-panel är mycket lugnare och dammråttorna stannar på golvet. Jackpot för allergikern.

Flexibilitet

Element placeras oftast lågt på en vägg. IR-paneler kan monteras på vägg och i tak – och finns även som speglar och handdukshållare. En dröm för den inredningskreativa.

Ekonomi

Element är ständigt påslagna och behöver ha hög värme. För att ge samma värmekänsla som konvektionsuppvärmning kan en IR-panel ligga 2–4 grader lägre. Infravärmepanelen är påslagen väsentligt kortare perioder och förbrukar ungefär en 30 procent av radiatorn. Mumma för den finansansvariga i hushållet. 

IR-paneler snart i yogasalen

Utöver ovanstående jämförelser har vi hälsoaspekten. Vetenskapen hävdar att infravärme är bra för kroppen. De varma vågorna öppnar porer, stimulerar huden och ökar blodcirkulationen.
– Vi märker en stadigt ökande efterfrågan inom det området. Häromdagen blev jag kontaktad av en kvinna som driver en yogastudio. Hon ville installera IR-paneler i taket, säger Niklas Eriksson.

INFRA PANELER

INFRA PANELER