Infravärmepaneler optimal värme för attefallshus

Sedan bygglovs-kravet för attefallshus slopades har antalet som byggs ökat enormt och intresset är stort. Men hur ska man tänka kring värme för attefallshus? Här berättar vi varför infravärmepaneler är ett smart alternativ.

Reglerna för Attefallshusen har justerats en del över tid och nuvarande tillåtna maximala storlek för ett attefallshus är 30 kvadratmeter, samt 4 meter från mark till taknock. Attefallshusets begränsade yta gör att man behöver planera planritningen smart och använda höjden till sin fördel.

När det gäller värme för attefallshus så finns det olika alternativ som passar olika bra beroende på hur attefallshuset är planerat. För många är konvektionselement eller luftvärmepump det man tänker på i första hand, men faktum är att det finns effektivare sätt att få värme i sitt attefallshus. InfraCenters infravärmepaneler monteras i taket och strålar därifrån infraröd värme till utrymmet under. Värmen lagras i ytor och material, och ger därför en stor fördel gentemot värmekällor som använder luften som lagrings-källa. 

Eftersom varm luft stiger så kommer merparten av värmen att finnas uppe i taket istället för nere vid golvet där den ger oss komfort. För att nå en lagom temperatur vid fötterna kommer temperaturen uppe vid taket att behöva vara betydligt högre, vilket ger en onödig förbrukning av värme och energi i attefallshuset. 

Fördelarna med infrapaneler som värme i attefallshus

Våra infravärmepaneler lagrar infravärmen i husets väggar, golv och möbler, som sedan i sin tur alstrar värmen ut i rummet. Värmen kommer alltså från flera håll och värmer upp luften sekundärt, vilket ger en mycket jämn och härlig värme i attefallshuset som påminner om golvvärme.

Värmen kommer igång direkt och värmer som solen, eller som en lampa som lyser i rummet. Mängden värmespill minskar betydligt då den primära värmen inte åker ut genom ventilation eller när dörrar och fönster öppnas, och det går åt mindre energi för att upprätthålla önskad temperatur i utrymmet, vilket gör att panelerna inte behöver arbeta särskilt mycket för att behålla värmekänslan.

Våra paneler blev värmelösningen för Natalias attefallshus på hjul

En amerikansk variant på attefallshus är ett så kallat “tiny house”, som möjliggör ett komplett eget boende på liten yta. I vissa fall är det ett portabelt boende på hjul. I denna artikeln kan du läsa om Natalia som bygger ett eget “tiny house” i Sverige, och varför hon valt InfraCenters infravärmepaneler som värmekälla.

INFRA PANELER