Kontor på 1700m2 i Falköping

Anders Karlsson är VD och ägare av Granox Fastigheter, och driver bl a en fastighet på 1700m2 i Falköping. Efter ha testat många olika värmekällor föll valet på infrapaneler från Infracenter. Första gången Anders kom i kontakt med infravärmepaneler var i Norge för många år sedan. Då det fungerade väldigt bra blev det naturligt att sätta in det i deras stora fastighet i Falköping. 

- Det svåraste var att övertyga mina kollegor i styrelsen, och framför allt min bror som är extremt duktig och kunnig på energibesparing, säger Anders.

 

 

Nöjdare hyresgäster 


Värmeåtervinningen i ventilationsaggregaten ger ungefär 85% tillbaka, men värmen via ventilationen kommer från taket på varje våningsplan, och det är i de flesta av rummen inte alls effektivt. Anders säger att värmen kommer på fel ställen vilket gör att hyresgästerna inte varit helt nöjda med värmen.
Efter att ha monterat ca 150st infrapaneler från Infracenter på ca 1700m2 har förutom nöjdare hyresgäster även fastigheten fått golvvärme på köpet. Det gör att många av hyresgästerna på kontoren tar nu av sig skorna på sina arbetsplatser.

- Det blir mycket mer som hemma, och trivseln blir bättre berättar Anders Karlsson. Bland hyresgästerna finns exempelvis både Nordion Energi samt Falbygdens Energi, och de är väldigt nyfikna på elförbrukningen. De första panelerna monterades i slutet av förra året, och de har det visat sig vara väldigt energisnåla.

Vi hänger med Anders ner till källaren och kikar lite hur det ser ut där. Källaren fungerar som ett lager, där är värmen inte lika viktigt säger han. - Däremot kommer vi att sätta upp fler paneler lite utspritt i alla rum för att hålla fukten helt borta. Det kommer att bli hur bra som helst.

 

Bort med alla radiatorer


- Så fort vi hade installerat infrapanelerna slet vi ner alla fula vattenburna radiatorer vi hade på väggarna i varje våning. Men på riktigt säger Anders, radiatorer är inte snygga och de gör det svårt att möblera. Nu kan vi ställa våra skrivbord, soffor och andra möbler precis var vi själva vill, vilket blir mycket snyggare och mer praktiskt.

Tittar man upp i akustik-taket som har 50cm x 50cm plattor finns nu infälld belysning, infälld ventilation samt infälld värme. - Det är verkligen skitsnyggt, och det drar inte mera ström. Tvärtom ser det faktiskt ut som att vi har fått ner energiförbrukningen ytterligare tack vare alla infrapaneler.

Vi äger även flera fastigheter runt om i Falköping, och vi kommer att ta bort all vattenburen värme för att istället montera infrapaneler i taket i de fastigheterna också, förklarar Anders.
 

Sommarstugan


- Privat blir nästa steg blir att installera infrapaneler i sommarstugan som vi håller på att bygga utanför Alingsås. Jag hade planer först på att lägga in en slang för att förbereda för vattenburen golvvärme, men det kostar för mycket att sätta in, och det är inte effektivare än vad infrapaneler är.

Jag är heller inte jätteglad i att ha massa vatten som cirkulerar under huset. Förr eller senare kommer en vattenläcka och det har jag inte lust med. Vi har haft tillräckliga problem med vattenskador i flera av våra andra fastigheter.

En luftluft-värmepump är så klart ett alternativ, men de låter mycket, torkar ut luften och ger inte värme i alla rum. Luftvärmepumpar ger inte heller någon bra verkningsgrad under vintern. Panelerna är dessutom väldigt mycket snyggare. Därför blir det infrapaneler i stugan också berättar Anders.