Nu älskar Jessica sitt golv: ”Som att gå på solvarm sand”

Jessica Nelin och hennes make har installerat infravärmepaneler i två bostäder – och är helt sålda. Dels för att energiförbrukningen minskar, dels för den härliga värmen.

– Det blir en sådan skön, mjuk värme. Jag förstår inte varför inte alla har infravärmepaneler, säger Jessica Nelin.

Första gången hon stiftade bekantskap med infravärmepaneler var på en bomässa år 2017. Jessicas man Jan hade varit på en liten utflykt på egen hand bland montrarna och sa helt exalterad när han återsåg Jessica. ”Kom med, här är något som du måste se.”

Paret hade nyligen köpt en stor gård i Uppland som hade stått tom i flera år. Isoleringen var dålig och den årliga elförbrukningen låg på runt 87 000 kilowattimmar.

– Vi isolerade och funderade på att lägga in golvvärme. Men det var så fina golv så vi ville inte bryta upp dem. I stället testade vi infravärmepaneler eftersom vi blev så intresserade av dem på bomässan, berättar Jessica Nelin.

Elförbrukningen halverades

Paneler installerades i ett par rum. Och under den första vintern nästan halverades elförbrukningen.

År 2019 såldes gården. Ett 152 kvadratmeters tvåvåningshus i Åkersberga blev den nya bostaden.

– Med en gammal luft/vattenvärmepump och golvvärme i ett par rum. Jättedålig värme på övervåningen, säger Jessica Nelin.

Så det investerades i infravärmepaneler igen. Till en början i två sovrum och hallen på den övre våningen och i ett tv-rum på nedervåning. Julen 2021 fick ett rum som det var kallras i också en panel.

– Vi sänkte vår förbrukning snabbt. Och efter att alla infravärmepaneler var installerade hade vi januari som låg på 22 procent lägre jämfört med samma månad föregående år.

Skön värme viktig plusfaktor

Att elförbrukningen minskat är en sak, men den kanske största fördelen med att ha infravärmepaneler är den sköna värmen. Och hela tiden samma temperatur, från tak ner till golv.
– Jag bara älskar att gå på varma golv. Det är som att stoppa fötterna i solvarm sand på sommaren. Det är tack vare infravärmepanelerna, säger Jessica Nylén.
Totalt finns sju paneler i huset nu. Alla styrs med termostat.

Termostat så klart!

– Termostat är en självklarhet, man måste ju kunna reglera vilken temperatur som man vill ha. Eftersom panelerna inte värmer luften utan alla ytor får golv, väggar och möbler samma temperatur som termostaten är ställd på. Panelerna är igång kanske tio till femton minuter och sedan avstängda i någon timme eller två. Ändå har man en konstant värme på 22 grader. Det beror på att värmen lagras i ytorna där du befinner dig i stället för att stiga upp i taket, säger Jessica Nylén
Hon tycker att värmen från infravärmepanelerna är en helt annan jämfört med vanlig konvektionsvärme, sådan som kommer från traditionella element.
– Det är en hård och torr värme. Panelernas värme är ombonad och mjuk. En helt annan sak.

Underdimensionera inte!

Ett tips Jessica Nelin vill ge till personer som funderar på att investera i infravärmepaneler är att dimensionera rätt. Rätt antal watt till rummets storlek. 
– Snåla inte. Hellre en panel för mycket än för få. Se till att ha lite marginal på panelens prestanda. Annars kommer panelen att vara påslagen för ofta och det ökar ju förbrukningen.
Hon är förvånad över att så få känner till infravärmepanelers positiva egenskaper. Det är förmodligen en informationsfråga. Fast i Nederländerna tycks kunskapen ha nått längre än i Sverige.
– Schiphol flygplats i Amsterdam värms upp med infravärmepaneler, säger Jessica Nelin.

 

Hästar gillar också värmen

Hon jobbar i dag själv med infravärme, fast med inriktning mot stall och jordbruksfastigheter, genom företaget Stallvärme. 
– Inom hästsporten är vi vana att lida oss igenom kalla vintrar i omoderna och kyliga stallmiljöer så en kollega och jag bestämde oss för att ändra på det. 
De älskade värmen från infrapaneler och ville hitta lösningar som kunde fungera också i stall.
– Det började med ett infrasolarium som vi tog fram till oss själva för att kunna värma upp hästarna inför träning och torka dem snabbt efteråt. Det blev en succé och nu har vi precis kommit ut med nästa modell. Men under det senaste året har vi också märkt att allt fler av våra kunder vill ha en torrare stallmiljö framför allt få bort fukten från väggar och golv, säger hon och fortsätter:
– Jag är glad att min man var med på den där bomässan 2017, annars hade vi inte varit där vi är i dag!