Lägre kostnad och skönare värme i Engmans villa

Skönare värme och en besparing i uppvärmningskostnader på cirka 20 procent. Familjen Engman har installerat infravärmepaneler i villans alla rum och ser bara uppsidor med att ha konverterat från traditionell uppvärmning.


Jenny Engman var på en bostadsmässa för fem år sedan och fick där information om infravärmepaneler för första gången. Sedan gick hon hem och googlade.

– Jag kunde inte släppa det här med infravärmepaneler som uppvärmning. Vi testade en panel under vintern 2017 och var nöjda. Sedan köpte vi paneler till hela huset som installerades hösten 2018, berättar Jenny Engman.

År 2020 påbörjades en renovering av villan. Samtidigt gjordes en tillbyggnad på 25 kvadrat. Alla paneler plockades ner, all el drogs om och helt ny vvs-utrustning sattes in.

Infravärmepaneler i alla rummen

Nu finns det 15 paneler i olika storlekar i husets drygt 150 kvadrat. I de fem sovrummen, köket, tv-rummet, hallen, tvättstugan och badrummet. Och Engmans bara älskar sitt boende.

– Vi har hela tiden varma golv och mindre kondens på våra fönster under de kalla månaderna. Bara att ställa sig under en panel är så skönt. Man känner hur det värmer på huvudet.

Skön värme på samtliga golv

I den engmanska villan ligger det laminat i alla golv utom i våtutrymmen där det finns gummimattor. Infravärmepanelerna gör sitt jobb – samtliga golv är sköna att gå på.
 

– Tidigare hade vi ojämn värme. Nu är det perfekt, lika varmt i hela huset. Dessutom gör panelerna att inomhusvärmen är mindre känslig för drag. Vi kan vädra ordentligt utan att värmen försvinner. Den sitter ju kvar i väggar, möbler och golv, säger Jenny Engman.
 

När elen drogs om i huset plockades alla infravärmepaneler ner. En elektriker anlitades.

– Han tyckte nog inte att det var så effektivt, trodde att traditionell teknik skulle vara bättre. Över lag är det få som har kännedom om panelerna och förstår hur bra de är. Jag försöker få grannar i området att investera i infravärmepaneler, säger Jenny.

Elförbrukningen gick ner tack vare panelerna.

När familjen bytte från vattenburen värme och element till enbart infravärmepaneler sjönk uppvärmningskostnaden.

 

– Jag kör mitt excelark och har koll på kostnaderna. Panelerna innebar en besparing på 10-20 procent. Det ska bli intressant att se helårsförbrukningen efter vår tillbyggnad. Det verkar som om vi kommer att ligga på ungefär samma antal kilowattimmar nu med större hus och paneler som med mindre hus och vattenburen värme, säger Jenny Engman.

 

Ytterligare en fördel hon ser med panelerna är hur snabbt värmen kan anpassas med trådlös termostat.

 

– Om vi är borta en vecka och drar ner till 16 grader ökar jag temperaturen till våra normala 21 i appen ett par timmar innan vi kommer hem. Det kan man inte göra med vattenburen värme och andra tröga system, säger hon.

Hon är nöjd med det utbud av infravärmepaneler som finns i huset, men saknar lite en möjlighet att torka barnens blöta mössor och vantar.

– En typ av handdukshängare i hallen för sådana plagg hade varit perfekt, säger Jenny Engman.


Namn: Jenny Engman

Familj: Maken Rasmus och tre småbarn

Bostad: Villa i Frillesås, Halland