Njut av värme i ditt uterum året om

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Drömmer du om värme i ditt uterum för att kunna tillbringa tidiga vårkvällar, ruggiga höstdagar eller kyliga vinterdagar? Uterummet är en plats för vardagslyx, mysiga kvällsmiddagar och tomatodling på sommaren. Ett inglasat uterum blir en förlängning utav huset och en naturlig övergång mellan huset och trädgården.

För att kunna få ut så mycket värde som möjligt behövs det värme i uterummet, och därmed isolering av väggar och golv för att få värmen att stanna kvar i uterummet. Ett vinterisolerat uterum är en investering som ger ett stort värde och stora möjligheter till att använda uterummet som ett extra rum året om.

Ibland blir prislappen hög vid bygge av nytt uterum och tanken på att installera golvvärme och isolera ordentligt läggs åt sidan. Ofta ändrar man sig tyvärr i efterhand kring detta beslut och vi vill därför förklara varför det är värt att “göra rätt” och ha med värme i planeringen från början.

Fundera över syftet med uterummet när du isolerar

Vad ska uterummet användas till och när på året? Om du vill kunna sitta ute och äta under tak när det regnar på sommaren och vira en filt om dig på kvällen, så krävs inte så mycket isolering. Om du däremot vill göra uterummet till ett extra rum under hela året, så krävs det så kallad vinterisolering. 

Oavsett vad du kommer fram till så rekommenderar vi att isolera golvet ordentligt. Grunden är svår att justera i efterhand och en av de viktigaste faktorerna när det gäller värme i uterummet. Om du snålar med grunden kommer det att kosta desto mer att värma upp uterummet till önskad temperatur, så det lönar sig helt enkelt med en välisolerad grund.

Vilken sorts värme passar för uterummet?

Som nordbor vet vi om att klimatet är aningen opålitligt och sommarmånaderna kan likväl vara stekheta som att vara regniga med riktig höstkänsla. Med detta vill vi säga att du kommer att behöva planera för värme i ditt uterum, oavsett när på året du vill använda det. Men vilken sorts värmare passar bäst?

Konvektionsvärmare

Konvektionsvärmare för uterummet är exempelvis värmefläkt, värmeelement och golvvärme, och fungerar genom att lagra värmen i luften i uterummet. Beroende på utrymmets storlek kan det ta lång tid att värma luften i rummet. Luften blir torr och eftersom att den varma luften stiger så finns den varmaste mängden luft uppe vid taket medans det är kallare nere vid golvet. Undantaget är golvvärme, där värmen kommer från golvet.

Braskamin

Braskaminen är ett värmealternativ som många önskar, inte minst för den mysiga atmosfären som brasan skapar i uterummet. Här finns olika alternativ beroende på hur man vill ha det. Du kan välja en traditionell variant med skorsten som kräver en del planering och är en investering i sig. Ett billigare alternativ är en så kallad skorstensfri kamin som drivs av bioetanol som du fyller på med efter hand. 

Infravärme

Infravärmen värmer uterummet genom att använda ytor, material, möbler och människor som lagrings-källor, och värmer alltså upp dessa i första hand. Till denna kategorin värmare för uterum hör exempelvis den klassiska infravärmelampan som är bekant för de allra flesta med sina glödande trådar och intensiva hetta. 

Till kategorin hör även våra infravärmepaneler, som är en produkt utvecklad för att kunna nyttja alla fördelarna av infraröd värme i alla utrymmen, på ett säkert sätt som dessutom är energieffektivt. Den helt ofarliga strålningsvärmen från panelerna har många fördelar jämfört med andra vanliga värmekällor som till exempel elradiatorer. Inte minst att de ger en låg driftskostnad då värmen som alstras stannar kvar i uterummet länge. Infrapaneler värmer nämligen upp på samma vis som solen – men du bestämmer när och hur mycket.  

Fördelar med infrapaneler som värmare i uterummet

  • Ytorna lagrar värmen i uterummet

InfraCenters värmepaneler monteras i taket eller på väggen och kopplas med fördel till en trådlös termostat. Infravärmen strålar sedan från panelerna, ner i golvet och på rummets möbler som värms upp och sedan sprider värmen jämnt i rummet. Objekt som värms upp lagrar värmen betydligt längre tid än vad luft gör – något som gör att värmen inte försvinner lika fort som när ett vanligt element, som bara värmer luften, stängs av. Värmen kommer snabbt och effektivt samtidigt som golvet blir varmt och behagligt att gå på, utan dyra golvvärmeslingor! 

  • Enkel, billig och diskret installation i uterummet

Våra värmepaneler är platta, tunna och underhållsfria. De är aldrig i vägen som ett element och tar minimalt med plats. De finns med vanlig stickkontakt för enklast möjliga installation, men kan också installeras av elektriker för en anpassad sladdragning. De drar mindre energi än traditionella element, inte minst på grund av att de bara behöver vara igång ungefär halva tiden jämfört med ett traditionellt element. Panelerna passar allt från små utrymmen på ett fåtal kvadratmeter till riktigt stora rum – vi har färdiga paket anpassade för storleken på ditt rum. 

  • Lågtempererade paneler ger behaglig värme i uterummet

Våra värmepaneler värmer på samma sätt som de infravärmare du säkert sett flera gånger på uteserveringar och terrasser. Men de skiljer sig också en hel del från dem. Våra paneler har inga synliga glödande trådar, är lågtempererade och blir endast cirka 70 grader varma. De är aldrig i vägen, och ger en mycket mjuk och behaglig värme. Som solen, fast på dina villkor.

  • Håller fukt och skadedjur borta från uterummet

Ett kallt uterum med dålig isolering och stora glaspartier drar lätt till sig både fukt och skadedjur under vinterhalvåret. Det kan bli både obehagligt och dyrt. Med våra infrapaneler installerade och med termostatens hjälp är det enkelt att ställa in en schemalagd underhållsvärme för att mota bort dessa problem. Genom att golv och väggar värms upp undviks problem med kondens, mögel och svampbildning. Panelerna förhindrar även kylan från att sprida sig in i huset. 

  • Förebygg frostskador på växter

Har du terrassen full av blommor och växter som behöver tas in under vintern? Ett uterum kan vara en praktisk plats att förvara dem på. Med våra värmepaneler går det att undvika frostskador genom att ställa in värmen på underhållsvärme. Med tidig värme från värmepanelerna under vintern och våren går det också att få ett perfekt rum för sticklingar.

  • Fjärrstyr värmen i uterummet

Om du ser fram emot en trevlig kväll i ditt uterum men inte är hemma under dagen så är det enkelt att styra infrapanelerna från en smartphone. Ställ in vilken tid du vill att det ska vara varmt och vilken värme du önskar, så är allt färdigt tills du kommer hem.

  • En trygg värmelösning för uterummet

Att installera InfraCenters värmepaneler skapar en behaglig tillvaro under en lång tid framöver. Våra paneler håller alltid högsta kvalitét, och samtliga paneler tillverkas i Europa. Vi erbjuder en förlängd produktgaranti i upp till 15 år och livslängden på alla våra paneler är cirka 40 år.

 

Vill du veta mer eller få ett förslag på vad som passar just ditt uterum?

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Maila: [email protected]

Eller ring: 0771-22 55 00

 

Du hittar också svar på vanliga frågor här.