Infravärme - mjukare, effektivare och bra för kroppen

Skönt, varmt och energisnålt. Infraröd värme inomhus håller på att erövra världen. Och våra infravärmepaneler leder "revolutionen" i Norden. Häng med här och läs varför.

Värme kan överföras från ett objekt till ett annat trots att de inte är anslutna till varandra, så kallad infravärme. Jämför med solen. Den värmer upp jordens all materia trots att 150 miljoner kilometer rymd skiljer och oberoende av lufttemperatur. Så infraröd (IR) värme är naturens egentliga värmekälla och finns naturligt i vår omgivning som infraröda vågor, eller korrekt uttryckt som det elektromagnetiska spektrumet med våglängder längre än synligt ljus.

Som en mini-sol

En infravärmepanel fungerar på samma sätt. Som en sol i miniatyr som skickar långvågig infraröd värme utan kontakt med objektet som värms upp. Långvågig infraröd värme används bland annat för att smälta bort is på flygplansvingar. 

Att värma upp olika utrymmen i hem med infravärmepaneler är än så länge ganska ovanligt i vår del av världen. I till exempel USA och även Tyskland är det ganska stort. Men här i Sverige och hela Norden ligger vi långt efter. 

– Jag är säker på att många snart kommer att upptäcka fördelarna, säger Niklas Eriksson, vd på Infracenter.

Artikelbild-Infravarme-bra-for-kroppen.jpg

Landar mjukt

Normalt när vi pratar om infravärme tänker oftast vi på röda värmare i altantak och på uterestauranger. Det är något helt annat. Det är en hård värme på 600–700 grader som kan göra ont. Den kan man inte ha inomhus. Infracenters infravärmepaneler ger en mjuk och behaglig värme. 

”Nyfödda barn på BB som ligger i kuvös håller temperaturen med infravärme”.

Värmer möbler och människor

IR-paneler kan monteras i såväl tak som på vägg. Panelerna ger skön värme i alla utrymmen. Värmen från panelerna lagras där den landar; i möbler, väggar, golv och även människor.

– Det är det som är grejen. Värmen ”studsar” runt i rummet till skillnad från luftburen värme som försvinner snabbt. Men det måste finnas väggar och tak så att värmen stannar kvar. Värme från en infrapanel stannar länge i rummet, är mjukare och ger bland annat bättre luftfuktighet.  Det finns många exempel där infravärme är mycket mer energieffektiv än konventionell värme, förklarar Niklas Eriksson.

Myshörnan i vardagsrummet, köket, hallen och sovrum är perfekta utrymmen att sätta upp infravärmepaneler i. Inglasad balkong och i uterum likaså. 

Torkar upp fukt – bra för ledvärk

Infravärme är dessutom speciellt gynnsam i fuktiga utrymmen som badrum, tvättstuga och källare. När infravågorna värmer upp väggar, tak och golv sugs fukten ut i luften. All fukt som finns på ytor torkas ut. Den infraröda värmen ger ett förebyggande skydd och eliminerar eventuella problem med mögel och dålig lukt. Samtidigt förbättras luftfuktigheten. 

Infravärme värmer nyfödda i kuvös

Kan infraröd värme vara farlig? 

– Nej, den är ofarlig. Det är till hundra procent värme. Helt ofarligt. Det är tvärtom bra för kroppen. Den behöver infra. Infra är bra mot ledvärk och till exempel psoriasis. Nyfödda barn på BB som ligger i kuvös håller temperaturen med infravärme. Ett annat vardagsexempel på infravärme är brödrosten. Brödet har ingen kontakt med själva ”grillen” utan rostar brödet med infravärme.

image_spec2.jpg

INFRA PANELER

  • Enkel installation i tak eller på vägg

  • Låg installations kostnad

  • Sänk din uppvärmnings kostnad

  • Upp till 15 års garanti