Infravärmepanelen - fuktens främsta fiende

Är det fuktigt på vinden? Tar det lång tid innan tvätten torkar i tvättstugan?
Installera infravärmepaneler! De är fuktens fiende.

Har du varit uppe på din vind nyligen? Och känt den där oron över att det kanske är alltför fuktigt där? Inget konstigt med det. En undersökning av Boverket från 2010 (projektet Betsi) visar att 36 procent av alla byggnader – förskolor och skolor inte medräknade – har problem med fukt- och mögelskador.

Var femte vind är blöt

Flest fuktskador finns i småhus. Och vinden är den del av husen som är mest skadedrabbade, 21 procent av byggnaderna. Det är under årets kallaste period – på vintern – som fuktskadorna oftast uppstår på vinden. Varm inomhusluft stiger och bildar kondens på vindens kalla ytor.

Varmare än vindsluften

Men infravärmepaneler är fuktens fiende nummer ett. Infravågorna från panelerna värmer upp ytor och föremål – inte luften. Det innebär att uppkomst av fukt i väggar förebyggs, eftersom de är varmare än utomhusluften och den svalare luften på vinden.


– Med IR-paneler bildas ingen kondens. Du kan dessutom ha två–tre grader lägre än normalt utan att temperaturen i väggarna går ner eftersom det är där värmen i första hand lagras, säger Niklas Eriksson, vd på Infracenter.

Hindrar mögeltillväxt

Att rädda sin vind från framtida fuktproblem behöver inte bli någon dyr affär. Det viktigaste är att se till så att fukten inte får fäste. När uppkomsten av fukt hindras, blockeras eventuell tillväxt av mögel.


Då IR-panelerna installeras är det viktigt att se över ventilationen. Är den god lämnar fukten inte bara väggarna, utan hela vindsutrymmet.


Isoleringen är förstås betydelsefull. Om den är bristfällig, påverkas panelens uppvärmningsyta. Det gäller såväl vind som förråd, källare, badrum och tvättstuga.

”Snabb tvättorkning i kombination med förebyggande av fuktproblem. Vad finns det att tveka på?”

Dubbel effekt i tvättstugan

Förmåga att suga ut fukt innebär att installation av infravärmepaneler i just tvättstugor är gynnsamt för tvätten. Den torkar fort genom IR-panelernas genomträngande värme.


Där har vi en vinn-vinn-situation. Snabb tvättorkning i kombination med förebyggande av fuktproblem. Vad finns det att tveka på?