Förläng säsongen med infravärme i uterummet

Tjuvstarta våren – och förläng sommaren. Med infravärmepaneler i uterummet kan du till och med njuta av behaglig värme när det snöar.

Visst hade det varit skönt att kunna sitta där i uterummet i tunnare kläder när höstvindarna viner och regnet bara öser ner? Inga problem med våra infravärmepaneler (IR-paneler).

Med infraröd teknologi lagrar Infracenters IR-paneler värme i material och ytor i utrymmet. Resultatet blir en värme som går ner i golvet och sedan upp. Det ger en mycket jämn värmekänsla.

IR-panelerna monteras med fördel i uterummets tak. Eftersom infravågorna ”studsar” mellan tak, väggar och golv krävs det alltså att uterummet är tillslutet – inga öppna skjutväggar.

Forlang_sasongen_artikel.jpg

Fira jul i uterummet och förså plantor på våren

Den värme infravärmepanelerna alstrar gör att säsongen i uterummet kan förlängas markant. En fika redan mars lika möjlig som en sen middag i oktober – i princip går det att vistas där hela året.

– Beroende på geografisk plats och isolering kan du faktiskt även använda uterummet under vintern, säger Niklas Eriksson, vd på Infracenter.

För personer med gröna fingrar kan det uppvärmda uterummet bli ett eldorado. Här mår tomatfrön som små prinsessor. De försås redan i februari och växer sig snabbt till drottningplantor i den behagliga värmen.

Om uterummet har tillräckligt med plats kan det förvandlas till ett miniväxthus. Tidig basilika, chilipeppar, paprika och gurka gör grannen förmodligen lite avundsjuk – och förvånad när du meddelar att de frodats tack vare infravärmepanelerna. 

Värm upp när det används 

IR-panelerna är snälla för plånboken. De värmer upp ditt uterum mycket effektivare än konvektions-element och drar ungefär hälften så mycket el som ett sådant. Tack vare värmelagringen finns inget behov av att de ständigt ska vara aktiva. Med hjälp av termostaten kan dessutom elkostnaderna minskas ännu mer. Temperaturen dras ner då rummet inte används.

Eliminerar risk för fuktskador

Uterum har stora glaspartier och ofta mindre isolering. Om det står kallt och inte används under höst och vinter ökar risken för fuktskador som mögel och svampbildning, samt frostskador. Det problemet råder IR-paneler bot på.

– Genom att ställa in önskad underhållsvärme under vinterhalvåret och hålls ytor och material fria från fukt och kyla. Det förhindrar även den värsta kylan från att sprida sig till boendeytan och komma in i huset, säger Niklas Eriksson.

INFRA PANELER