Golvvärme i källaren utan ingrepp

Går det att göra källaren till ett varmt och ombonat rum, utan att behöva utstå det renoveringskaos som uppstår vid installering av golvvärme? Ja, det finns ett alternativ där du får all värme du vill ha, inklusive varma golv, utan att orsaka så mycket som en enda liten skråma på dina golvplattor.

  • Förebygger fukt
  • Förebygger unken lukt(källarlukt)
  • Ger bättre luft
  • Ökade möjligheter
  • Enkel installation
golvvärme källare

Hur fungerar det?

InfraCenters infravärmepaneler värmer genom elektromagnetisk strålning, en naturlig strålning som är samma typ av värmestrålning som kommer från solen. I första hand värmer infravärmepanelerna ytorna i ett rum, det vill säga golv, väggar och möbler. Panelerna värmer det de “ser”, det vill säga det de är riktade mot. Golvet, väggarna och möblerna utsöndrar sedan i sin tur den ackumulerade värmen vidare ut i rummet och skapar en jämn och behaglig värme i hela rummet.

Många fördelar med varma källargolv

Genom att värma upp rummet med InfraCenters infravärmepaneler får du en behaglig inomhustemperatur utan att få den torra luften som lätt uppstår i samband med konvektionsvärme, där det är luften som i första hand bär värmen. Att värmen inte går genom luften är en extra fördel om du lider av allergier eller annan känslighet för damm och kvalster. Eftersom luften inte rörs runt på samma sätt som av konvektionsvärme är den mycket renare och behagligare att andas.

Fuktförebyggande
Då infravärmen värmer materialet förebygger den att fukt får fäste
Uppvärmda golv
Panelernas strålar värmer upp golvet och håller det varmt
Enkel montering
Monteras enkelt på medföljande fästen.

Varmare källargolv och förebyggande effekt

Samtidigt som de ger varma golv kommer InfraCenters infravärmepaneler ha en fuktförebyggande effekt på väggar och tak. Eftersom ytorna är varmare än luften i rummet bildas inte fukt på samma sätt som när man använder konvektionsvärme. Källare är ju som vi vet ofta ett fuktutsatt rum, men genom att hålla värmen uppe och ytorna torra förhindrar man alltså fukten från att sätta sig. Man slipper lukten av unken källare och dessutom tjänar resten av huset på att källaren är uppvärmd eftersom värmen stiger uppåt.

Använd källaren som mysigt gästrum

Med InfraCenters infravärmepaneler kan du enkelt reglera temperaturen så som du vill ha den precis när behovet uppstår. Bara några timmar innan gästerna anländer slår du igång panelerna och sedan är det fritt fram för gästerna att kasta av sig skorna och njuta av det varma golvet när de anländer. På natten får de sova i ett rum som känns varmt och ombonat samtidigt som de kan andas frisk luft natten igenom.

Dimensionera rätt

Det är viktigt att ha koll på dimensioneringen när du beställer infravärmepaneler. Har du en för svag panel till ett för stort rum kommer panelen inte att orka värma upp rummet och energibesparing uteblir. Därför måste du anpassa valet av panel efter hur stort ditt rum är och hur bra isolerat rummet är.

Följ panelens uppvärmningsyta

Infravärmepanelens uppvärmningsyta beskriver hur stor del av rummet panelen kan värma upp. Överskrid inte denna.

Det kan vara frestande att ta en panel med uppvärmningsyta på 1-4 m² till ett rum på 5-6 m². Men det är viktigt att följa panelens maximala kapacitet, annars kommer den inte att orka värma rummet och du blir troligtvis besviken för att det känns som att panelen inte fungerar.

Välj istället en starkare panel med större uppvärmningsyta eller sätt in flera paneler i rummet så kommer det att fungera toppen!

Tänk på isoleringen

Ska du installera infravärme i förrådet, källaren eller badrummet? Tänk då på att dessa utrymmen har sämre isolering och påverkar därför valet av panel. Sämre isolering minskar panelens uppvärmningsyta så gå gärna efter tabellen om watt-styrka när du är ute efter paneler till sämre isolerade utrymmen.

Lathund för dimensionering

Bra isolerad villa, fastighet

Bra isolerade våtutrymme

Sämre isolerad t.ex. sommarstuga, förråd

Uterum med isolerat golv och isolerat tak

Inglasade balkonger med isolerat golv

Oisolerade utrymmen med täta väggar och tak

Takhöjd max 2.4 m 

Takhöjd max 3.5 m

60 Watt / m2
80 Watt / m2

80 Watt / m2

100 Watt / m2

100 Watt / m2

120 Watt / m2

120 Watt / m2

150 Watt / m2

150 Watt / m2

200 Watt / m2

200 Watt / m2

250 Watt / m2