Infraröd värme är naturens egentliga värmekälla och finns naturligt i vår omgivning som infraröd strålning, en elektromagnetisk strålning med våglängder längre än synligt ljus. Inom uppvärmning används långvågig infraröd strålning i olika tekniker för att bland annat värma upp rum och uteplatser, smälta bort is på flygplansvingar och även ge värme åt nyfödda barn på BB.

infraröd

Hur fungerar infraröd värme?

Solen producerar med hjälp av kärnfusion en enorm mängd energi. Denna energi strålas ut från solen i olika våglängder, endast en liten del av den i form av synligt ljus. Solstrålarna träffar sedan jorden efter en resa på ca 150 miljoner kilometer genom rymden. Precis så här fungerar infraröd värme.När solstrålarna träffar jordytan värmer de upp all materia, oberoende av den faktiska lufttemperaturen. Detta förklarar varför det kan kännas varmt och skönt i solen även under vintern när luften är kall. Infraröd värme finns alltså naturligt i vår omgivning. Inom uppvärmning används infraröd värme i olika tekniker för att bland annat värma upp rum och uteplatser, smälta bort is på flygplansvingar och ge värme åt nyfödda barn på BB. Infraröd värme har på det viset många bra egenskaper. Den värmer de objekt värmestrålningen träffar och inte luften där emellan, vilket gör infravärme till ett effektivt och ekonomiskt sätt att få värme.

Varför är infraröd värme bra för allergiker?

De infraröda värme-strålarna värmer alltså alla objekt i rummet direkt, utan att ta omvägen via inneluften. Den behagliga känslan av värme uppstår mycket snabbare, även om lufttemperaturen inte är lika hög som vid konventionella uppvärmningsmetoder. Eftersom ingen luftcirkulation uppstår virvlar inget damm upp i luften, vilket förbättrar inomhusluften och den relativa luftfuktigheten förblir nästintill oförändrad. Golv, väggar och tak tar upp den utsända värmen direkt och avger den igen som strålningsvärme. En av fördelarna med infraröd värme är att det motverkar mögelbildning i väggarna.

Infraröd värme varar längre

Väggarna och möblerna är 2-4 grader varmare än inneluften, vilket ger en mycket mer behaglig inomhusmiljö. De behöver inte längre själva värmas upp utan fungerar som sekundära värmekällor och rumstemperaturen kan därför hållas 2-3 °C lägre utan att komforten påverkas. Detta är en stor fördel med infraröd värme – och varför infraröd värme har kortare inkopplingstider än konvektorer och förbrukar mindre energi. 

Temperaturen sjunker inte lika mycket när man vädrar rummet, eftersom värmen “sitter i rummet” istället för i luften som går ut genom fönstret. Vi alla vet hur ett rum värms upp när solen skiner in genom fönstret på sommaren. Infraröd värme fungerar enligt precis samma princip.

Dimensionera rätt

Det är viktigt att ha koll på dimensioneringen när du beställer infravärmepaneler. Har du en för svag panel till ett för stort rum kommer panelen inte att orka värma upp rummet och energibesparing uteblir. Därför måste du anpassa valet av panel efter hur stort ditt rum är och hur bra isolerat rummet är.

Följ panelens uppvärmningsyta

Infravärmepanelens uppvärmningsyta beskriver hur stor del av rummet panelen kan värma upp. Överskrid inte denna.

Det kan vara frestande att ta en panel med uppvärmningsyta på 1-4 m² till ett rum på 5-6 m². Men det är viktigt att följa panelens maximala kapacitet, annars kommer den inte att orka värma rummet och du blir troligtvis besviken för att det känns som att panelen inte fungerar.

Välj istället en starkare panel med större uppvärmningsyta eller sätt in flera paneler i rummet så kommer det att fungera toppen!

Tänk på isoleringen

Ska du installera infravärme i förrådet, källaren eller badrummet? Tänk då på att dessa utrymmen har sämre isolering och påverkar därför valet av panel. Sämre isolering minskar panelens uppvärmningsyta så gå gärna efter tabellen om watt-styrka när du är ute efter paneler till sämre isolerade utrymmen.

Lathund för dimensionering

Bra isolerad villa, fastighet

Bra isolerade våtutrymme

Sämre isolerad t.ex. sommarstuga, förråd

Uterum med isolerat golv och isolerat tak

Inglasade balkonger med isolerat golv

Oisolerade utrymmen med täta väggar och tak

Takhöjd max 2.4 m 

Takhöjd max 3.5 m

60 Watt / m2
80 Watt / m2

80 Watt / m2

100 Watt / m2

100 Watt / m2

120 Watt / m2

120 Watt / m2

150 Watt / m2

150 Watt / m2

200 Watt / m2

200 Watt / m2

250 Watt / m2