Förebygg fukt på vinden

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

När graderna börjar krypa ner mot noll är det dags för många villaägares kanske mest bortglömda syssla, att hålla koll på fukten på vinden. Statistik från Boverket visar att nästan var fjärde husägare har problem med fuktskador på vinden och det är under vinterhalvåret de uppstår. Det är därför bra att i god tid se till så att förutsättningarna för att undvika fuktbildning är så bra som möjligt.

fukt på vinden

 

Håll din vind fri från fukt med hjälp av infravärme

Det är när vinden blir det kallaste rummet i huset som fuktproblemen kan uppstå. Varm inomhusluft stiger uppåt och bildar kondens på vindens kalla ytor. Med hjälp av InfraCenters infravärmepaneler kan du motverka detta problem. Infravärme fungerar på det sättet att den i första hand värmer upp ytorna och inte luften i rummet. När InfraCenters infravärmepaneler installerats kommer de därför förebygga uppkomsten av fukt i väggarna genom att hålla dem varmare än utomhusluften eller den svalare luften i vindsutrymmet. På det sättet bildas ingen kondens och du kan dessutom hålla temperaturen i rummet två eller tre grader lägre än normalt utan att temperaturen i väggarna går ner eftersom det är där värmen i första hand lagras.

Fuktförebyggande
Infravärme värmer materialen istället för luften och fungerar därmed fuktförebyggande
Inga servicekostnader
Panelernas smarta och enkla konstruktion gör att behovet för service är minimalt
Fjärrstyr med smartphone
Stäng av och på panelerna även när du inte är hemma genom din smartphone

Att förebygga fukt på vinden är en besparing inför framtiden

Det behöver alltså inte bli någon dyr affär att rädda vinden från framtida fuktproblem. Det viktigaste är att se till så att fukten inte får fäste, så fort man hindrar uppkomsten av fukt hindrar man också eventuell tillväxt av mögel. Vi rekommenderar att infravärmepanelerna används i samband med god ventilation så att fukten inte bara lämnar väggarna utan också lämnar vindsutrymmet helt.

Förebygg fukt på vinden genom din mobil

Med hjälp av en termostat anpassar du panelerna efter utom- och inomhustemperaturen precis så som du vill, du knappar helt enkelt in den temperatur du vill ha i rummet så anpassar sig panelerna därefter. Genom att integrera vårt smart home-system kan du genom din smartphone dessutom ändra temperaturen även när du är bortrest.

Ett perfekt komplement

InfraCenters infravärmepaneler är ett perfekt komplement till ett redan existerande husuppvärmningssystem. Har man till exempel nyligen bytt från ett eldningsbaserat värmesystem till fjärrvärme eller värmepump kommer man gå miste om spillvärmen från murstocken och därmed få en kallare vind än innan. Då kan man enkelt använda sig av infravärmepaneler för att motverka den kondens som så gärna vill bildas när vinden är kallare än resten av huset. De är enkla att installera, kräver inget underhåll och börjar motverka att fukten sätter sig sekunden efter de har installerats.

Dimensionera rätt

Det är viktigt att ha koll på dimensioneringen när du beställer infravärmepaneler. Har du en för svag panel till ett för stort rum kommer panelen inte att orka värma upp rummet och energibesparing uteblir. Därför måste du anpassa valet av panel efter hur stort ditt rum är och hur bra isolerat rummet är.

Följ panelens uppvärmningsyta

Infravärmepanelens uppvärmningsyta beskriver hur stor del av rummet panelen kan värma upp. Överskrid inte denna.

Det kan vara frestande att ta en panel med uppvärmningsyta på 1-4 m² till ett rum på 5-6 m². Men det är viktigt att följa panelens maximala kapacitet, annars kommer den inte att orka värma rummet och du blir troligtvis besviken för att det känns som att panelen inte fungerar.

Välj istället en starkare panel med större uppvärmningsyta eller sätt in flera paneler i rummet så kommer det att fungera toppen!

Tänk på isoleringen

Ska du installera infravärme i förrådet, källaren eller badrummet? Tänk då på att dessa utrymmen har sämre isolering och påverkar därför valet av panel. Sämre isolering minskar panelens uppvärmningsyta så gå gärna efter tabellen om watt-styrka när du är ute efter paneler till sämre isolerade utrymmen.

Lathund för dimensionering

Källare, garage, vind

Sämre isolerad t.ex. sommarstuga, förråd

Bra isolerade våtutrymmen

Bra isolerad villa, fastighet

Uterum med isolerat golv och isolerat tak

Oisolerade utrymmen med täta väggar och tak

Takhöjd max 2.4 m 

Takhöjd max 3.5 m

100 Watt / m2

120 Watt / m2

100 Watt / m2

120 Watt / m2

80 Watt / m2

100 Watt / m2

60 Watt / m2

80 Watt / m2

120 Watt / m2

150 Watt / m2

200 Watt / m2

250 Watt / m2