Dimensionering av InfraCenters infravärmepaneler

Det är viktigt att du dimensionerar rätt och beställer rätt antal infravärmepaneler. Har du en för svag infravärmepanel till ett för stort rum kommer infravärmepanelen inte att orka värma upp hela rummet och du får inte den effekt du önskar. Därför måste du anpassa valet av infravärmepaneler efter hur stort ditt rum är samt hur bra isolerat det är.

 

Följ infravärmepanelens uppvärmningsyta

Infravärmepanelens uppvärmningsyta beskriver hur många kvadratmeter av ett rum som panelen kan värma upp. Överskrid inte denna. Det kan vara frestande att ta en infravärmepanel med uppvärmningsyta på 1-4 m² till ett rum på 5-6 m². Men det är viktigt att följa infravärmepanelens maximala kapacitet. Annars kommer den inte orka värma upp hela rummet och du kommet troligtvis att bli besviken. Välj istället en starkare infravärmepanel med större uppvärmningsyta eller sätt in flera infravärmepaneler i rummet så kommer det att fungera utmärkt!

Tänk på isoleringen

Ska du installera infravärmepaneler i förrådet, källaren eller badrummet? Tänk då på att dessa utrymmen har sämre isolering eller hög luftfuktighet och påverkar därför hur stor yta infravärmepanelen kan värma upp. Sämre isolering minskar infravärmepanelens uppvärmningsyta. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor kring dimensionering. Vi hjälper dig gärna!

Dimensionera rätt

Det är viktigt att ha koll på dimensioneringen när du beställer infravärmepaneler. Har du en för svag panel till ett för stort rum kommer panelen inte att orka värma upp rummet och energibesparing uteblir. Därför måste du anpassa valet av panel efter hur stort ditt rum är och hur bra isolerat rummet är.

Följ panelens uppvärmningsyta

Infravärmepanelens uppvärmningsyta beskriver hur stor del av rummet panelen kan värma upp. Överskrid inte denna.

Det kan vara frestande att ta en panel med uppvärmningsyta på 1-4 m² till ett rum på 5-6 m². Men det är viktigt att följa panelens maximala kapacitet, annars kommer den inte att orka värma rummet och du blir troligtvis besviken för att det känns som att panelen inte fungerar.

Välj istället en starkare panel med större uppvärmningsyta eller sätt in flera paneler i rummet så kommer det att fungera toppen!

Tänk på isoleringen

Ska du installera infravärme i förrådet, källaren eller badrummet? Tänk då på att dessa utrymmen har sämre isolering och påverkar därför valet av panel. Sämre isolering minskar panelens uppvärmningsyta så gå gärna efter tabellen om watt-styrka när du är ute efter paneler till sämre isolerade utrymmen.

Lathund för dimensionering

Bra isolerad villa, fastighet

Bra isolerade våtutrymme

Sämre isolerad t.ex. sommarstuga, förråd

Uterum med isolerat golv och isolerat tak

Inglasade balkonger med isolerat golv

Oisolerade utrymmen med täta väggar och tak

Takhöjd max 2.4 m 

Takhöjd max 3.5 m

60 Watt / m2
80 Watt / m2

80 Watt / m2

100 Watt / m2

100 Watt / m2

120 Watt / m2

120 Watt / m2

150 Watt / m2

150 Watt / m2

200 Watt / m2

200 Watt / m2

250 Watt / m2