Använda uterum på vintern

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

När sommaren börjar slå över till höst blir det ofta dags för “sista middagen i uterummet” för villaägare. Men det behöver inte vara så. Ett uterum är en stor investering som ger ett stort extra värde till huset och inte minst till ägarna. Genom att enkelt montera våra infravärmepaneler i uterummets tak kan du förlänga säsongen. Beroende på geografisk plats och isolering kan du även nyttja uterummet under vintern.

Bild på paneler monterade i uterummet på vintern

 

Unika värmelagringen gör att du kan använda uterummet på vintern

Med infraröd teknologi lagrar InfraCenters infravärmepaneler värme i material och ytor i utrymmet, som sedan i sin tur värmer upp luften. Resultatet av denna sortens värmeöverföring är en värme som strålar ner i golvet och sedan upp, vilket ger en mycket jämn värmekänsla. Värmeöverföringen gör alltså att värmen lagras i ytor och material, vilket gör att värmekänslan inte till lika stor del åker ut via ventilationen eftersom att det inte primärt är luften som lagrar värmen. På samma vis leder detta till att det krävs betydligt mindre energi för att värma upp ny luft som kommer in. 

Tack vare värmelagringen behöver panelerna inte vara aktiva hela tiden och med hjälp av termostaten kan du enkelt spara på elkostnaderna genom att dra ner temperaturen då rummet inte används, eller stänga av dem helt. Genom att koppla termostaten till din smartphone kan du dessutom höja eller sänka temperaturen på panelerna även när du är bortrest.

Skyddar uterummet mot fukt och kyla under vintern

Utöver funktionen att göra uterummet tillgängligt under längre tid på året så tillför värmen skyddande fördelar. Uterummet är ett mycket utsatt utrymme med stora glaspartier och ofta mindre isolering. Genom att låta det stå kallt och inte använda det under höst och vinter ökar risken för fuktskador som mögel och svampbildning, samt frostskador. Infravärmepanelerna ställer du in på önskad underhållsvärme under vinterhalvåret och håller ytor och material fria från fukt och kyla. Du förhindrar även kylan från att sprida sig till boendeytan och komma in i huset.

Fuktförebyggande
Infravärme värmer materialen istället för luften och fungerar därmed fuktförebyggande
Energieffektiv
Värmen byggs upp i materialen och utsöndras sedan vidare ut i rummet, vilket skapar en effektiv värme
Fjärrstyr med smartphone
Stäng av och på panelerna även när du inte är hemma genom din smartphone

Produkter för uterum & inglasad balkong

Dimensionera rätt

Det är viktigt att ha koll på dimensioneringen när du beställer infravärmepaneler. Har du en för svag panel till ett för stort rum kommer panelen inte att orka värma upp rummet och energibesparing uteblir. Därför måste du anpassa valet av panel efter hur stort ditt rum är och hur bra isolerat rummet är.

Följ panelens uppvärmningsyta

Infravärmepanelens uppvärmningsyta beskriver hur stor del av rummet panelen kan värma upp. Överskrid inte denna.

Det kan vara frestande att ta en panel med uppvärmningsyta på 1-4 m² till ett rum på 5-6 m². Men det är viktigt att följa panelens maximala kapacitet, annars kommer den inte att orka värma rummet och du blir troligtvis besviken för att det känns som att panelen inte fungerar.

Välj istället en starkare panel med större uppvärmningsyta eller sätt in flera paneler i rummet så kommer det att fungera toppen!

Tänk på isoleringen

Ska du installera infravärme i förrådet, källaren eller badrummet? Tänk då på att dessa utrymmen har sämre isolering och påverkar därför valet av panel. Sämre isolering minskar panelens uppvärmningsyta så gå gärna efter tabellen om watt-styrka när du är ute efter paneler till sämre isolerade utrymmen.

Lathund för dimensionering

Bra isolerad villa, fastighet

Bra isolerade våtutrymme

Sämre isolerad t.ex. sommarstuga, förråd

Uterum med isolerat golv och isolerat tak

Inglasade balkonger med isolerat golv

Oisolerade utrymmen med täta väggar och tak

Takhöjd max 2.4 m 

Takhöjd max 3.5 m

60 Watt / m2
80 Watt / m2

80 Watt / m2

100 Watt / m2

100 Watt / m2

120 Watt / m2

120 Watt / m2

150 Watt / m2

150 Watt / m2

200 Watt / m2

200 Watt / m2

250 Watt / m2