Vanliga frågor

Här har vi samlat våra vanligaste frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga här är du såklart varmt välkommen att kontakta oss!

Placering & montering

Det går alldeles utmärkt! Det är i princip ingen skillnad på infravågornas räckvidd vid placering på väggen eller i taket. Men man får ofta bättre spridning av värmen när infravärmepanelerna placeras i taket.

Ja, det går alldeles utmärkt! Infravärmepanelerna sprider värmen med 60 grader från varje sida. När man monterar panelerna i snedtak är det lämpligt att hänga ner dem lite närmre golvytan.

Absolut, det går utmärkt!

Det mest effektiva sättet för att få bort kallras är att placera panelerna i taket nära de kalla ytorna, nära stora fönster eller de kalla ytterväggarna. Infravärmepanelen värmer då lättare upp fönstret och ytterväggen och förhindrar därmed kallras.

Vill du hellre ha panelen på väggen kan du placera den på en innervägg som är placerad mitt emot en yttervägg. Eftersom ytterväggen är kallare än innerväggen är det optimalt om infravärmepanelen kan rikta infravågorna mot ytterväggen.

Jajamän, infravärmepaneler lämpar sig särskilt bra i just badrum och tvättstugor eftersom infravärme är otroligt effektivt för att torka ut fukt! Alla våra paneler har minst IP44 vilket betyder att de är godkända att monteras i våtutrymmen.

En positiv effekt med att ha infravärmepaneler i ett badrum är att badrumsspegeln blir fri från imma eftersom den alltid är varm.

Infravärmepanelerna passar utmärkt för underhållsvärme i stugor. Infravärmen torkar ut fukt ur alla material och håller torrt även vid +10 grader. Med andra ord så du slipper den fuktiga och råa stugkänsla nästa gång du anländer till din stuga.

Nej det blir det inte. Yttemperaturen på de flesta av våra paneler är ca 85 grader och i och med att panelerna värmer alla ytor som sedan i sin tur släpper ifrån sig värmen så blir det en mjuk och skön värme som omsluter dig.

Jämför man exempelvis med terassvärmare som har en yttemperatur på 800-1000 grader. Där kan det bli varmt om huvudet.

Nej. Man bränner sig inte på 85 grader om man tar på dem snabbt, men vi rekommenderar inte att hålla kvar handen.

Ja, fästen och tillhörande instruktioner följer med till varje infravärmepanel. Vi har även filmer och foton som guidar dig, på webbplatsen.

Infravärmepaneler och andra uppvärmningskällor

Våra infravärmepaneler funkar jättebra som komplementvärme ihop med alla andra värmelösningar. Med en termostat styr du själv hur och när panelen ska värma.

Skillnaderna mellan infravärmepaneler och luftvärmepump är många. En rätt dimensionerad luftvärmepump ligger oftast mellan 15-50% i besparing, beroende på hur rena filtren är och om man gjort en regelbunden service på sin värmepump. Detta om man jämför med direkt-el. Med rätt dimensionerad infravärmepaneler kan du spara upp till 70% beroende på förutsättningarna.

Vanliga element hettar upp luften så pass mycket att luften börjar rotera i rummet. Den luft som kommer ur ett element är ofta 40-70 grader varm för att lyckas värma upp rummet till +21 grader.

Traditionella element lagrar energi i luften medan våra infravärmepaneler lagrar energin i alla ytor. Eftersom material kan hålla värmen på ett sätt som inte luft kan, behöver infravärmepanelerna inte ständigt vara igång. De kan stängas av emellanåt utan att värmen går förlorad. På så sätt sparar du både på elräkningen och på jordens resurser!

Till skillnad från element torkar infravärmepanelerna också upp fukt från material samtidigt som luftfuktigheten i rummet behålls så att luften inte blir torr att andas.

Nej, infravärmepaneler är inte samma sak som de  infravärmelampor som ofta finns på exempelvis uteserveringar.  Infravärmelamporna passar bättre för altan eller öppen balkong än till att värma upp ett helt rum.

Infravärmepaneler används inomhus för att värma upp bostäder. De ger en jämn och behaglig värme i rummen utan att panelen känns för varm. De drar dessutom mycket mindre energi än en infravärmelampa.

Tekniska frågor

Det är i princip samma teknologi som ligger bakom IR bastu. Det är dock inte riktigt samma våglängd på våra paneler och det som används i en IR bastu.

Vi har flera olika storlekar på paneler, som drar allt från 200 Watt till 1400 Watt.
Viktigt att veta är att under ett dygn är panelen i regel endast aktiv i 8-12 timmar, förutsatt att panelen är rätt dimensionerad och styrs via en termostat.

Det tar bara några minuter innan du känner värmen från panelen. Sen beror det väldigt mycket på omgivningen hur lång tid det tar innan alla ytor är varma.

Elektriska apparater märks med en kapslingsklass, s.k. IP-klass, för att ange graden av skydd mot vatten och damm. Förkortningen IP står för International Protection och står för ett internationellt sätt att koda olika kapslingsklasser. Beteckningen anger vilket skydd en kapsling ger mot åtkomst av farliga delar inuti kapslingen, och skydd för materiel inuti en kapsling mot inträngande av fasta föremål eller vatten. Dammpartiklar räknas till fasta föremål.

Vad står siffrorna för?

  • Den första siffran (inträngande av fasta föremål) anges med ett värde från noll till sex som talar om hur tät en kapsling är. Siffran noll betyder att den är helt oskyddad medan siffran sex innebär att kapslingen är dammtät.
  • Den andra siffran (inträngande av vatten) anges med ett värde från noll till nio och talar om hur väl en kapsling motstår vatten. Siffran noll betyder att den inte har något skydd mot vatten alls och siffran åtta att den kan sänkas ned i vatten utan att ta skada eller bli farlig.

Till exempel är IP20 vanligast inomhus, utomhus krävs alltid skydd mot inträngande av vatten, till exempel IP23. Vilken grad av skydd som krävs beror på var och hur elmaterielen är placerade. IPX4 antas ge ett skydd för inträngande av fasta föremål motsvarande IP24 utan att tillverkaren behöver specificera X då vi vår lag kräver petskyddat elmateriel.

Första siffran

0, Inget skydd.

1, Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 50 millimeter.

2, Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 12 millimeter.

3, Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 2,5 millimeter.

4, Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 1 millimeter.

5, Dammskyddad.

6, Dammtät.

Andra siffran

0, Inget skydd.

1, Skyddad mot droppande vatten.

2, Skyddad mot droppande vatten. Apparaten får ej luta mer än max 15° från normalvinkeln.

3, Skyddad mot strilande vatten. Max vinkel 60°.

4, Skyddad mot strilande vatten från alla vinklar.

5, Skyddad mot spolande vatten från munstycke.

6, Skyddad mot kraftig överspolning av vatten.

7, Kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada.

8, Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten, enligt tillverkarens anvisning.

9, Skyddad mot varmt vatten med högt tryck

Bli kontaktad

Vill du komma i kontakt med våra kundrådgivare? Använd formuläret nedan, ring på nummer 0771 – 22 55 00 eller chatta med oss.