Allt du behöver veta om infravärme

Det finns många frågor och funderingar kring infravärme. Här har vi samlat frågor vi får ofta.

Allmänt

Svar: Infraröd värme är naturens egentliga värmekälla och finns naturligt i vår omgivning. Solen producerar en enorm mängd energi. Denna energi strålas ut från solen i olika våglängder, endast en liten del av den i form av synligt ljus. Solstrålarna träffar sedan jorden. Precis så fungerar infraröd värme.

När solstrålarna träffar jordytan värmer de upp all materia, oberoende av den faktiska lufttemperaturen. Detta förklarar varför det kan kännas varmt och skönt i solen även under vintern när luften är kall.

Infraröd värme värmer de objekt som infravågorna träffar och inte luften där emellan – till skillnad mot ett vanligt element. Det gör infravärme till ett effektivt och ekonomiskt sätt att få värme.

Det är inte bara väggar och golv som blir varma. I exempelvis ditt badrum blir även handfatet, toalettstolen, spegeln etcetera lika varm som den temperatur du har ställt in på termostaten. Värmen från panelen kommer då att slås av, och det blir i stället all materia som värmer upp rummet. Detta gör att man sparar pengar på att använda infravärme.

Svar: Absolut, en infrapanel är ett utmärkt komplement till vattenburen golvvärme. Med en infrapanel blir inte bara golvet varmt, utan även handfat och toalett-stolen blir varm. Infravärme är också fantastiskt på att förebygga mot fukt och mögel.

Svar: Det stämmer. Vår Mirror har en effekt på 800W och ser ut som en helt vanlig spegel. Spegeln är IP54-klassad. Det innebär att den är godkänd för att monteras i våtutrymmen. Spegelpanelen är även perfekt i både sovrum och badrum där värmen lagras i ytorna och håller dem varma och torra. Den passar också bra som värme i hallen där det ofta är kyligt och blött på golvet. En garanterat imfri spegel med fem års garanti.

Svar: För att hitta rätt produkt och rätt dimensionering för ditt rum ska du använda InfraGuiden. välj bland de produkter som vi har. Är du ändå osäker så är du givetvis välkommen att skicka e-post info@infracenter.se eller ringa oss på telefon 0771 - 22 55 00.

Svar: Alla våra varor finns på ett säkerhetslager i Båstad. Vi levererar normalt din beställning på 2–7 arbetsdagar inom Sverige. Bor du utanför Sverige tar det oftast ytterligare några dagar. Vid eventuell försening kontaktar vi dig och du har då rätt att häva köpet kostnadsfritt.

Svar: Vi levererar till din adress eller utlämningsställe beroende på storlek och vikt på din order.

Svar: Främst Tyskland, men vi har även en mindre produktion i England.

Svar: Våra standardpaneler har fem års garanti. För premiumpanelerna är garantitiden 15 år.

Svar: Infravärme inomhus är väldigt stort i både Tyskland och USA. I Sverige är det fortfarande ganska okänt, men om några år kommer det att finnas överallt här också. Infravärme är en utmärkt och prisvärd värmekälla egentligen för alla rum. I Tyskland har försäkringsbolagen börjat informera om att alla bör ha infravärme i speciellt badrum och tvättstugor. Detta för att infravärme drar ut fukt ur golv och väggar, vilket gör att man inte behöver tänka på framtida fukt och mögelskador. Detta kostar försäkringsbolagen otroliga pengar varje år.

En infrapanel värmer inte luft, utan allt material. Så väggar och golv blir varma. I ditt badrum blir även handfatet, toalettstolen, spegeln etcetera lika varm som den temperatur du har ställt in på termostaten. Värmen från panelen kommer då att slås av, och det blir i stället all materia som värmer upp rummet. Detta gör att man sparar pengar på att använda infravärme.

Hälsa

Svar: Nej, infraröd värme är inte farlig. Den orsakar inga sjukdomar. Till skillnad från solen, som avger många olika typer av strålning inklusive skadligt UV-ljus, avger infraröd värme bara röda infravågor. Infravärme är hälsosamt och helt ofarligt.

Infraröd värme är endast en liten del av det elektromagnetiska spektrumet. Denna lilla del, kallad infraröd, är den värme du känner från solen utan några andra potentiellt skadliga typer av infravågor. Det finns alltså inget farligt alls i infrarött ljus. Ett väldigt bra bevis är att infravärme används till för tidigt födda barn på BB när barnen ligger i kuvös. Ett annat exempel är brödrosten. Brödet har ingen kontakt med ”grillen” utan rostar brödet med infravågor.

Ekonomi och besparing

Svar: Ja. Jämfört med vanliga element (så kallad konvektionsvärme) är infravärmepaneler väldigt effektiva. ) Ett vanligt element använder luften i ett rum för att lagra värme. Den värmen far lätt ut genom öppna dörrar, fönster och ventilation. Detta innebär att ny luft hela tiden behöver värmas upp för att hålla temperaturen uppe.

Infravärme däremot lagras i ytor, material och människor. Dessa fungerar sedan som egna värmekällor för rummet. Detta gör att du får en ökad värmekänsla och kan sänka gradantalet inomhus, men ändå uppleva samma temperatur som med vanliga element.

Om infravärmepanelerna styrs med en termostat kommer de vara i gång cirka en tredjedel av tiden jämfört med ett element som är på i stort sett hela tiden.

Svar: Skillnaderna mellan infravärmepaneler och luft-luft-värmepump är många. En luftvärmepump är bra på en stor och öppen yta, men den kommer inte åt inne i alla stängda utrymmen. En rätt dimensionerad luft-luft-värmepump ligger oftast mellan 15–50 procent i besparing, beroende på hur rena filtren är och om man gjort en regelbunden service på den. Detta om man jämför med direktel. Med rätt dimensionerade infravärmepaneler kan du spara minst lika mycket upp till 70 procent beroende på förutsättningarna. En annan viktig aspekt är att koldioxidutsläppen vid tillverkning och vid återvinning av infraprodukter är betydligt mycket lägre i jämförelse med värmepumpar.

Svar: Det beror på vilken typ av rum det är. Om vi räknar på ett badrum/hall/källare så är en bra siffra att dimensionera på cirka 80 watt per kvadratmeter (80W/m2). 15m2 x 80W/m2 = 1 200W. Om panelerna styrs med en termostat kommer de vara i gång cirka en tredjedel av tiden, vilket gör att de drar 400 watt per timma. Det blir cirka fyra kronor om dagen för ditt rum under vinterhalvåret. På sommarhalvåret är de i gång ännu kortare tid. Är det ett sovrum blir det några öre billigare, är det ett uterum med sämre isolering blir det några öre mer.

Installation och effekt

Svar: Alla våra infravärmare monteras i tak eller på vägg med medföljande fäste. Det är ett arbete man enkelt kan lösa själv: en konsol som ska skruvas upp med några skruvar. För installation av termostaten kommenderar vi behörig elektriker. I normala fall tar det cirka två timmar att få en panel samt tillhörande termostat installerad.

Svar: För själva elinstallation av den digitala, trådlösa termostaten rekommenderar vi behörig elektriker. Monteringen i tak eller på vägg kan den som är normalt tekniskt begåvad fixa själv. Våra infravärmare monteras med medföljande fäste som ska skruvas upp med några skruvar.

Svar: Vi har ett nät av elektriker som vi samarbetar med i de större städerna, men vi rekommenderar att du tar kontakt med en lokal licensierad elektriker för smidigast installation. Detta är enkla produkter att installera för vilken elektriker som helst.

Svar: De bästa är att använda InfraGuiden. Har rummet speciella förutsättningar kan du kontakta oss via e-post info@infracenter.se eller ringa oss på telefon 0771 - 22 55 00.Vi går igenom rum för rum och väljer optimala paneler så att du får bästa möjliga resultat.

Svar: Det beror lite på hur rummet ser ut. Om det sitter en lampa i mitten av rummet kanske det behövs två mindre paneler. Använd InfraGuiden eller kontakta oss via e-post info@infracenter.se eller ringa oss på telefon 0771 - 22 55 00. Ha gärna en ritning i beredskap, eller skicka den till oss via e-post i förväg.

Svar: Då har du med säkerhet räknat lite fel och köpt en panel med för låg effekt. Kontakta oss, så löser vi problemet.

Placering & montering

Svar: Det går alldeles utmärkt! Det är i princip ingen skillnad på infravågornas räckvidd vid placering på väggen eller i taket. Men man får ofta bättre spridning av värmen när infravärmepanelerna placeras i taket.

Infravågor fungerar precis som ljus. Därför ska du tänka precis som hur du placerar en lampa. En lampa eller infrapanel måste kunna ”se” så mycket som möjligt, det blir inget bra om man sätter dem bakom exempelvis en soffa. Ett sovrum har ofta en lampa mitt i taket. Det räcker. Detsamma gäller en panel i sovrummet. Medan i vardagsrummet brukar man ha tre-fyra lampor för att få det ljuset man vill ha. Precis samma blir det med infrapaneler om de ska värma hela rummet. 

Du kanske är ute efter behaglig kompletteringsvärme i en del av rummet. Favoritfåtöljen i vardagsrummet till exempel. Då kan man tänka på samma sätt som med läslampan.

Du får självklart också gärna kontakta oss, så går vi igenom rum för rum så att du får det resultat som du vill ha!

Svar: Ja, värmemässigt går det går utmärkt. De blir inte varmare än 40-50 grader på baksidan av panelen, vilket är mindre än när solen ligger på som värst mitt i sommaren. Om tyngden på panelerna ska beaktas har vi två alternativ:

1. Våra aluminiumpaneler. De stora panelerna väger bara 6 kilo. 
2. Krävs lite starkare paneler än 600 watt brukar det gå att sätta en planka mellan takstolarna att fästa panelerna i.

Svar: Ja, det går alldeles utmärkt! Infravärmepanelerna sprider värmen med 60 graders vinkel från varje sida. När man monterar panelerna i snedtak är det lämpligt att hänga ner dem lite närmare golvytan.

Svar: Absolut, det går utmärkt!

Svar: Det mest effektiva sättet för att få bort kallras är att placera panelerna i taket nära de kalla ytorna, nära stora fönster eller de kalla ytterväggarna. Infravärmepanelen värmer då lättare upp fönstret och ytterväggen och förhindrar därmed kallras.

Vill du hellre ha panelen på väggen kan du placera den på en innervägg som är placerad mitt emot en yttervägg. Eftersom ytterväggen är kallare än innerväggen är det optimalt om infravärmepanelen kan rikta infravågorna mot ytterväggen.

Svar: Jajamän, infravärmepaneler lämpar sig särskilt bra i just badrum och tvättstugor eftersom infravärme är otroligt effektivt för att torka ut fukt. Alla våra paneler har minst IP44 (läs mer om IP-klassning här) vilket betyder att de är godkända att monteras i våtutrymmen. Eftersom infravärme förebygger fukt-och mögelskador, är de ett mycket bra val.

En positiv effekt med att ha infravärmepaneler i ett badrum är att badrumsspegeln blir fri från imma eftersom den alltid är varm.

Svar: Ja, både infrapaneler och våra Dark Heaters passar utmärkt för underhållsvärme i stugor. Infravärmen torkar ut fukt ur alla material och håller torrt även vid +10 grader. Med andra ord så  slipper du den fuktiga och råa stugkänsla nästa gång du anländer till din stuga.

Svar: Nej det blir det inte med rätt dimensionering. Yttemperaturen på de flesta av våra paneler är cirka 85 grader och i och med att panelerna värmer alla ytor som sedan i sin tur släpper ifrån sig värmen så blir det en mjuk och skön värme som omsluter dig.

Jämför man exempelvis med terrassvärmare som har en yttemperatur på 500–600 grader. Där kan det bli varmt om huvudet.

Svar: Nej. Man bränner sig inte på 85 grader om man tar på dem snabbt, men vi rekommenderar inte att hålla kvar handen.

Svar: Ja, fästen och tillhörande instruktioner följer med till varje produkt. Vi har även en del filmer och foton på vår webbplats som guidar dig.

Svar: Nej, i dagsläget har vi tyvärr ingen möjlighet att göra hembesök. Men kanske har du en ritning? Ännu enklare är att du använder InfraGuiden på hemsidan.

Infravärme och andra uppvärmningskällor

Svar: Våra infravärmepaneler funkar jättebra som komplementvärme ihop med alla andra värmelösningar. Med en termostat styr du själv hur och när panelen ska värma.

Fråga: Är det lämpligt att kombinera existerande luft-luft-värmepump eller golvvärme med infravärme?

Svar: Vanliga element hettar upp luften så pass mycket att luften börjar rotera i rummet. Den luft som kommer ur ett element är ofta 40–70 grader varm för att lyckas värma upp rummet till +21 grader.

Infravärme har och en stor fördel då de förebygger mot fukt- och mögelskador.

Traditionella element lagrar energi i luften medan våra infravärmepaneler lagrar energin i alla ytor. Eftersom material kan hålla värmen på ett sätt som inte luft kan, behöver infravärmepanelerna inte ständigt vara i gång. De kan stängas av emellanåt utan att värmen går förlorad. På så sätt sparar du både på elräkningen och på jordens resurser!

Till skillnad från element torkar infravärmepanelerna också upp fukt från material samtidigt som luftfuktigheten i rummet behålls så att luften inte blir torr att andas.

Svar: Nej, infravärmepaneler är inte samma sak som de infravärmelampor som ofta finns på exempelvis uteserveringar. Infravärmelamporna passar bättre för altan eller öppen balkong än till att värma upp ett helt rum.

Infravärmepaneler används inomhus för att värma upp bostäder. De ger en jämn och behaglig värme i rummen utan att panelen känns för varm. De drar dessutom mycket mindre energi än en infravärmelampa.

Tekniska frågor

Svar: Det är i princip samma teknologi som ligger bakom IR-bastu. Det är dock inte riktigt samma våglängd på våra paneler och det som används i en IR-bastu.

Svar: Vi har flera olika storlekar på paneler, som drar allt från 200 watt till 1 400 watt. Viktigt att veta är att under ett dygn på vinterhalvåret är panelen i regel endast aktiv i åtta till tolv timmar, förutsatt att panelen är rätt dimensionerad och styrs via en termostat. På sommarhalvåret är de i gång mycket mindre.

Svar: Det tar bara några minuter innan du känner värmen från panelen. Sedan beror det väldigt mycket på omgivningen hur lång tid det tar innan alla ytor är varma.

Svar: Vi är specialister på infravärme, men inte på alla inställningar på termostaterna. Allt material som vi har ligger på hemsidan under manualer. Gå in under rätt termostat och skrolla ner så hittar du manualerna.

DIP-brytarna (de två små knapparna på baksidan av termostaten) brukar man sällan ändra på. De har en bra originalinställning. Be gärna din elektriker om hjälp. De har stor vana vid att ställa in termostat.

Svar: Nej, det är inte en nackdel att välja ett paket som är lite överdimensionerat. Det kommer inte att dra mera ström eftersom termostaten ändå kommer att slå ifrån när din inställda temperatur är uppnådd. Men ett större paket har du också två stora fördelar:

1. Det blir varmt snabbare.

2. Fukten drivs ut snabbare.

Svar: Elektriska apparater märks med en kapslingsklass, så kallad IP-klass, för att ange graden av skydd mot vatten och damm. Förkortningen IP står för International Protection och står för ett internationellt sätt att koda olika kapslingsklasser. Beteckningen anger vilket skydd en kapsling ger mot åtkomst av farliga delar inuti kapslingen, och skydd för materiel inuti en kapsling mot inträngande av fasta föremål eller vatten. Dammpartiklar räknas till fasta föremål.

Detta står siffrorna för:
Den första siffran (inträngande av fasta föremål) anges med ett värde från noll till sex som talar om hur tät en kapsling är. Siffran noll betyder att den är helt oskyddad medan siffran sex innebär att kapslingen är dammtät.

Första siffran:
0 Inget skydd.

1 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 50 millimeter.

2 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 12 millimeter.

3 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 2,5 millimeter.

4 Skydd mot inträngande av fasta föremål större än 1 millimeter.

5 Dammskyddad.

6 Dammtät.

Den andra siffran (inträngande av vatten) anges med ett värde från noll till nio och talar om hur väl en kapsling motstår vatten. Siffran noll betyder att den inte har något skydd mot vatten alls och siffran åtta att den kan sänkas ned i vatten utan att ta skada eller bli farlig.

Andra siffran:
0 Inget skydd.

1 Skyddad mot droppande vatten.

2 Skyddad mot droppande vatten. Apparaten får ej luta mer än max 15° från normalvinkeln.

3 Skyddad mot strilande vatten. Max vinkel 60°.

4 Skyddad mot strilande vatten från alla vinklar.

5 Skyddad mot spolande vatten från munstycke.

6 Skyddad mot kraftig överspolning av vatten.

7 Kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada.

8 Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten, enligt tillverkarens anvisning.

9 Skyddad mot varmt vatten med högt tryck

Till exempel är IP20 vanligast inomhus, utomhus krävs alltid skydd mot inträngande av vatten, till exempel IP23. Vilken grad av skydd som krävs beror på var och hur elmaterialen är placerade. IPX4 antas ge ett skydd för inträngande av fasta föremål motsvarande IP24 utan att tillverkaren behöver specificera X då vår lag kräver petskyddat elmaterial.